SICAK BİR KIŞ GÜNÜ: BAHARATLI VE AYVA REÇELLİ LABNE DOLGULU PASTACIKLAR
Gündelik hayatımda reçel ile pek aram yoktur, gül, şeftali ve portakal reçeli en sevdiklerimin içerisindedir ama benim için ayva reçelinin ayrı bir yeri vardır, çocukluğumun hatırlatıcısıdır.Anneannem mutfaktayken hep yanında olur ve sessiz sessiz ne yaptığını izlerdim, o zamanlar herhalde benim en iyi arkadaşımdı.Yanındayken sakin ve mutlu olurdum, aramızda özel bir bağ vardı ve ayva reçeli o bağdan kalan en önemli hatıralardan biridir. Anneannemin ruhu şad olsun, ayvaları kalın şeritler halinde doğrayıp altı kısık saatlerce o eski nostaljik dolma tenceresinde sabırla pişirdiğini ve pişer pişmez bana bir tabak verdiğini hatırlarım.Kokusu hala burnumda...
Sizin de böyle anılarınızda kalan, aklınıza geldiğinde sizi saf mutlulukla dolduran, pozitif düşüncelerinizi çoğaltan hatıralarınız var ise çok şanslısınız.
Bu tarifte de kışın soğuğunu alıp götüren, içinizi sıcacık edecek, içindeki labne ile de baharatını dengeleyecek çok az şekerli, gluten içermeyen pastacıklarımı sizinle paylaşmaya can atıyorum.
Önce yaptığım az şekerli ayva reçeli ile başlayacağım, bu tarifte dileğinize göre hindistan cevizi şekeri kullanabilirsiniz, ben bu topraklarda yetişen pancar şekerini kullandım.
Az şekerli kolay ayva reçeli için malzemeler;
3 adet ayva
Yarım su bardağı şeker ya da hindistan cevizi şekeri
Yarım limon
4-5 adet Karanfil
Çubuk tarçın
1 küçük boy kavanoz
Önce ayvaları soyun ve çekirdeklere zarar gelmeyecek şekilde ayvaları 4 parçaya ayırın, soyduğunuz kabukları ve içindeki çekirdekleri bir kenara ayırın. Ayvalar kararmasın diye yarım limon suyunu sıktığınız su dolu bir kaba ayvaları iri küpler halinde doğrayın.Orta boy bir tencereye ayvaları ve kabukları yerleştirin, küçük ocakta altını en kısıkta açın.Üzerine şekeri eşit dağıtın ve ayva çekirdeklerini, karanfilleri ve tarçını ekleyin.
Sıcak baharatlarla yaptığımız minik keklerin malzemeleri:
2 adet oda sıcaklığında yumurta
1,5 çay bardağı keçiboynuzu özü ya da yoksa şeker ilavesiz pekmez
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı yulaf unu (tercihen glutensiz)
1 çay kaşığı şekerli vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 taze rende zencefil (tercihe bağlı 1 çay kaşığı toz zencefil)
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı toz tarçın
1 tutam tuz
Önce bir kabın içerisine yumurtaları kırın ve kabarana kadar çırpın.Tereyağını eritin ama kahverengileşmesine izin vermeyin.Erittiğiniz tereyağını yavaştan yumurtalara ekleyin ve aynı zamanda karıştırmaya devam edin.Yumurtalarımızın pişmemesi için eğer sıcaksa tereyağını yavaş eklemek önemli.Ardından keçiboynuzu özü ya da pekmezi ilave edin ve çok az karıştırıp bırakın.Yulaf ununu, kabartma tozunu, vanilini ve baharatları ekleyerek iyi karıştırın, yulaf unu tok bir un olduğundan karıştırdığınızda sertleşmeye başlayacak, hala sertleşmezse bir kaşık daha yulaf unu ekleyin ama genelde hamur sertleşiyor.Sertleşen hamuru streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin.Bu sırada yağlı kağıtlı tepsinizi hazırlayın ve fırını 170 derece fanlı olarak açın.Buzdolabında iyice forma giren ve kesilmeye hazır olan hamurumuzu iri ceviz büyüklüğünde eşit kesmeye başlayın ve hafif şeklini düzelterek tepsiye eşit aralıklarla yerleştirin.
170 derecede fanlı olarak 10-12 dakika pişirin ve hemen minik keklerinizi soğumaya alın.Şimdi hemen kolay labneli içimize geçelim.
Labneli dolgu için;
1 kutu labne
4 yemek kaşığı ayva reçeli
Bir büyük kase içine labne peynirimizi alalım ve yumuşayıncaya kadar çırpmaya başlayalım.
Ayva reçellerimizi büyükse eğer küçültelim, küçük küpler halinde keselim, değilse hiç formunu bozmadan labnenin içine ekleyip karıştıralım, kenara alalım.
Soğuyan keklerimizi ortadan ikiye resimdeki gibi keselim, içini dolduracak şekilde labne dolgumuzu sürelim, üstlerini kapatalım.
Tabi bu artık bir doğa olayı haline geldi, bir afet oldu tabi ki de tadına bakmadan olmaz, olamaz.Lütfen tüketim sınırını aşmadan güzelce yiyiniz, sindiriniz yanına bir çay bir kahve içerken de beni hatırlayınız.
Afiyetle...
Pınar
Yorumlar
Yorum Gönder