Yulaf yulaf söyle bana

 

Tuzlu pankek

Neden beyaz un yerine yulaf unu kullandığımızı ve bunu fit yemekler için sürekli bir malzeme haline getirdiğimizi biliyor musunuz? Bilmiyorsanız hemen açıklıyorum; bir buğdayın işlenme sürecinde tam bir buğdaydan o kadar çok şey ayrılıyor ki geriye sadece buğdayın beyaz un elde edilen kısmı kalıyor. Buğday özü denilen ve proteini barındıran ruşeym ile buğdayın asıl lifini barındıran kısmı olan kepeği ayrılarak işleniyor ve geriye sadece işin gluten kısmı kalıyor. 
Böylece beyaz un karbonhidrat değeri hayli yüksek, proteini ve lifi düşük, besin değeri doyurucu olmayan ve glisemik indeksi yüksek bir gıdaya dönüşüyor.

Yulaf da buğdaygiller ailesine ait bir tahıl fakat protein değeri sütle yarışacak kadar yüksek, gluten yok denecek kadar az olduğundan glisemik indeksi düşük, uzun süre tok tutan, vitamin, mineral ve lif kaynağı.
Neden beyaz un yerine yulaf unu olduğunu da anlattığımıza göre tarifimize geçebiliriz;

Bugün size içinde bir kahvaltı öğününde yediğiniz neredeyse her şeyi barındıran mini mini pankekler yaptım.Malzemelere gelince;

2 adet oda sıcaklığında yumurta
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı yulaf unu
2 çay kaşığı kabartma tozu
10 adet siyah zeytin (doğranmış)
1.5 çorba kaşığı lor peyniri
Doğranmış maydonoz ve yeşil soğan
Hamuru açmak için yağsız ya da laktozsuz süt
1 çimdik tuz ve karabiber

Önce yumurta ve tereyağını çırpın, daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek devam edin.Yulaf unu hamuru kalınlaştıracaktır, süt ile açabilirsiniz.Unutmayın hamurun cıvık olmaması lazım yani o yüzden eklerken dikkatli olun.

Hamuru buzdolabında 10-15 dk kadar bekletin ki kabartma tozu işlevini yerine getirsin, siz de yerken kabartma tozu tadı almayın.

Kısık ateşte tavayı iyice ısıtın, tereyağı ya da zeytinyağı ekleyerek pankekin eşit pişmesine yardımcı olun. Bir çorba kaşığı hamur harcından alın ve tavaya yaymadan tek bir noktasına dökün.Bu işlemi hamur bitene kadar yapın.Hamurun pişmemiş tarafı göz göz olduğu anda çevirebilirsiniz.

İçi fevkaladenin fevkinde pişmiş


Fırın teli üzerine alın ki pankeklerimiz hamur olmasın.Ben yanına Çanakkale ezine üzerine de memleketten gelen kekiği koydum, yanına da bolca domates ve salatalık.

Lezzetten taviz vermiyoruz, yola devam ediyoruz.
Gençliğimiz var, yolumuz uzun...
Afiyet olsun.

Pınar






Yorumlar

Popüler Yayınlar