Norveçlerden gelen bir Somon vardır!

Maydonoz pesto, Mantarlı kuskus Risotto, Nar gibi kızarmış Somon


Bugünkü tarifimizde kredi çekip somon alıyoruz arkadaşlar.Şaka tabi, kenarda birikmişim vardı öyle alabildim.Eskiler bilir, yastıkaltı parası, kefen parası... Her neyse ciddileşiyorum, bugün gerçekten sizinle heyecanla paylaşmak istediğim bir şey yaptım. Kendime protein pişirme konusunda güvenirim, belki aileden gelen bir yetenektir ama şunun kıtırlığına bakın, derisini asla almam somonun, mutlaka bırakırım, pullarını iyi temizlemek yeterli olacaktır. Kesinlikle pişirirken yağ eklemem, somon en yağlı balıklardan bir tanesidir, tavayı iyice ısıtırsanız ve yeterince pişmesini beklerseniz ne tavaya yapışır ne de başka bir yağ eklemesine ihtiyaç duyar.

Bu belki de malzemenin kimyasından anlamak gibi bir şey. Kesinlikle doğanın verdiği her şey bizim için nimettir, onu ne kadar iyi anlarsak ve tanırsak o da o kadar cömert olmaya devam eder.


Tarifimize geldiğimizde kullandığım öğeler; kalın bir maydonoz pesto, mantarlı kuskus risotto ve somon.
Önce maydonoz pesto ile başlayalım, gerçekten ulaşılması kolay malzemelerle birleştirmeye çalıştım;

Yarım bağ maydonoz
1 iri diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 avuç çiğ fındık
1 tatlı kaşığı toz parmesan (isteğe bağlı tulum peyniri kullanılabilir)
Bir çimdik tuz ve karabiber 

Hepsini rondodan geçirin ve bir kaseye alarak üstünü kapatıp buzdolabında dinlendirin.

Herkesin evinde risotto pirinci olarak bilinen arborio pirinci yok elbet, biz yolumuza kolayca ulaşabileceğimiz kuskus ile devam ediyoruz ki makarnanın aldente hali pirinçten daha fazla protein ve lif barındırır. Çok haşlayıp hamurlaştırmadığınız sürece de glisemik indeksi düşük ve doyuruculuğu fazladır hatta besinsel değeri daha yüksek bir malzeme olarak da pirinçten ayrılır.

Kuskus, irmik buğdayının işlenip buğday unuyla kaplanması yöntemiyle hazırlanan bir makarna çeşididir.Bugünlerde kolaya kaçılıp sadece durum buğdayından yapılan kuskus, Orta doğudaki ülkelerde çeşitli yahnilerin ve güzel ana yemeklerinin yanında servis edilen, içine bol su çeken lezzetli bir yan yemek olabilir.

Yalnız kuskusa geçmeden yapmamız gereken en önemli işlem geniş bir tavada en yüksek ateşte somonu mühürlemek olacak.Aynı zamanda fırını 180 derece fansız olarak ayarlayın ki, kuskusu yaparken imdadımıza koşacak olan fırın, somon ile kuskusun aynı anda servis edilmesini sağlayacak.Her bir tarafını az tuz ve karabiber ile lezzetlendirdiğimiz somonu derisiz tarafından tavaya hiç bir şey eklemeden koyun ve 2 dk kızartın.Daha sonra diğer taraflarını da 2'şer dakika kızartın.Daha fazla tavada tutmadan yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine alın ve kuskus yapımına geçin.

Mantarlı kuskus risottomuz için elinizin altında bir sebze ya da tavuk suyu olması çok işinize yarayacaktır, pişirirken içine çekeceği suyun lezzetlendirilmesi çok önemlidir. Yapımı çok kolaydır, hem de bundan sonra damak tadınızın bir daha eskisi gibi olmayacağını iyi anlamda söyleyebilirim.Tarifin en altında size bonus bir sebze stock tarifi bırakıyorum.

Elimden geldiği kadar malzemelerini basit tuttuğum kuskus için gerekenler şu şekilde;

Sebze ya da tavuk suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım adet fare dişi doğranmış soğan
1 adet fare dişi doğranmış sarımsak
1 su bardağı kuskus
5-6 adet minik minik doğranmış mantar
1 çorba kaşığı taze peynir ya da labne
1 çay kaşığı tereyağı

Altı ısıtılmış tavada az bir zeytinyağında soğan ve sarımsağı kavurun,mantarı ekleyip kavurmaya devam edin.Malzemelerin kahverengileşmesine izin vermeden kuskusu ekleyin. Kuskuslar tam kavrulacakken içine yavaş yavaş bir kepçe yardımıyla sebze ya da tavuk suyu ekleyin.Başta bu ekleme işlemini 2 kepçe ile yapın, kuskuslar içerisine suyu çektikçe bir kepçe daha ekleyin, bu işlemi kuskus aldente (dişe gelen) kıvamına gelene kadar tekrarlayın. Toplamda 6 kepçeye tekabül eden bu çektirme işlemini kuskus suyun hepsini çekmeden altını kapatın, tereyağını ekleyip karıştırın.En son taze peyniri ve tadına bakarak tuz ile karabiberini ekleyin.

Somonu unutmadık tabi ki de, o bizim gözbebeğimiz, değerlimiz. Kuskusun altını kapamadan somonu fırının en üst rafına yerleştirin ve maksimum 5 dakika kızartın. Dışarı çıktığında somon cızır cızır ve dışarıya hiç bir fire vermeden, içi yumuşacık ve sulu halde çıkmış olacak.Size en ince ayrıntısına kadar anlattığım bu tarifte enişten dileklerimle söyleyebilirim ki minimum yağ ile maksimum lezzete ulaşıyoruz, ne serden geçiyoruz ne de yardan.



Sizin için yarattığım tabaklama örneğinde olduğu gibi kendi hayal gücünüzle eminim ki çok güzel şeyler ortaya çıkacak, en önemlisi de iyi, sağlıklı ve her açıdan bizi tatmin edecek güzellikte ve kalitede bir öğün olacak.

Ben bunu yaparken çok zevk aldım, yaratırken ve düşünürken en basit şekilde tuttum, umarım beğenirsiniz.Kendinize bir şans verin ve iyiyi güzeli her gün hak ettiğinizi unutmayın.

Afiyetle

Pınar


Bonus Tarif: Sebze Stock

Bir tencerede az bir zeytinyağında 
İkiye bölünmüş sarımsak, 
Dörde bölünmüş soğan,
İri iri kesilmiş havuç,
Varsa biberiye
Tane karabiberi az kavurun, üzerine kaynamış suyu ekleyin.(İsteğe göre tavuğunuz var ise içine ekleyerek hem tavuğu pişirmiş olursunuz hem de tavuklu bir stock elde etmiş olursunuz.)
En son maydonoz saplarını ekleyip 20 dk kısık ateşte yavaş yavaş kaynatın.
Sebze suyunuz hazır ❤











 

Yorumlar

Popüler Yayınlar